Egy szkit Romániában


Románia görög katolikus metropolitájának, Lucian Muresannak meghívására válaszolva Szent Illés Monostor 1994. szeptember 14-én, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén egy szkit alapjait fektette le a Kárpátok völgyében, Gödemesterházán (Stânceni). A szkitet a Szent Keresztnek,- mely a feltámadás várakozásában egyesít minden keresztényt,- szentelték fel.

Egy falu szélén, ahol ortodoxok, katolikusok és protestánsok élnek együtt, ez az Egységért való imának a helye. Kb. tizenöt kilométerre helyezkedik el a maroshévízi (Toplica) "Szent Illés" ortodox monostortól.

LA nővérek egymástól különálló remeteségekben élnek, a Kármel primitív regulájának szellemében. Közös imára egy kis fatemplomban gyűlnek össze. A templomot a Krisztus Színeváltozásról nevezték el. Az étkezések és a közösségi foglalkozások számára egy központi épület áll rendelkezésre. Egy vendégház lehetővé teszi, hogy néhány lelkigyakorlatozót fogadjanak.

2019 szeptember 14.-én Lucian Muresan bíboros, a Román Görögkatolikus Egyház nagyérseke, a gödemesterházai Szent Kereszt kármelita szkitet a "Nagyérseki Szentély" rangjára emelte.


Cím:

Schitul Sfânta Cruce 

str. Gudea nr. 281
547575 Stânceni (Mures)
Románia

Tel.: +40 265 719 914 ; +40 740 880 125
E-mail: schitulstanceni@yahoo.fr


Gödemesterháza (Stânceni) Erdélyben, Moldáviához közel, Bukaresttől 300 km-re északra, Marosvásárhelytől (Târgu Mures) 60 km-re helyezkedik el. Gödemesterháza vasútállomása a Brassó - Déda (400) vonalon van.