Maica Elisabeta

Născută la 18 noiembrie 1903, la Remiremont, Marie Roussel este primul copil al unei familii foarte creștine cu patru copii.

Maria a intrat la Carmelul din Nancy la 16 iulie 1926, unde este înveșmântată, cu numele de Maria-Elisabeta a Trinității, apoi depune voturile temporare la 7 iunie 1928 și cele solemne trei ani mai târziu.

La 4 octombrie 1933, porțile Carmelului din Nancy se deschid pentru a o lăsa să răspundă la apelul episcopului din Chung King. Va fi prioră a Carmelului din Chung King din 1948 la 1952.

A trăi în China, într-un context cultural atât de diferit de cel al Lorenei natale, cu o mare deschidere de spirit, a făcut din ea o pionieră a ecumenismului și a dialogului interreligios. Ea suferă din cauza dezbinării dintre creștini în fața unei lumi budiste.


Expulzată de revoluția chineză, ea intră în Carmelul din Nancy a cărei prioră a fost din 1952 până la 1973. Decretul despre ecumenism al conciliului Vatican II promulgat în 1964 îi dă îndrăzneala să-și concretizeze dorința de a lucra pentru Unitate prin fondarea unui Carmel   consacrat rugăciunii pentru Unitate pentru ca lumea să creadă.

Ea se alătură la Carmelul din Nogent-sur-Marne celor trei surori din Nancy care, erau deja   aici de un an, în vederea de a pregăti întemeierea   Carmelului consacrat rugăciunii pentru unitate. După intuiția sa, acesta va fi de rit bizantin, pentru a se împărtăși în inima Ortodoxiei, în rugăciunea și spiritualita

Descărcați numărul 15 din Mikhtav dedicat memoriei Maicii Elisabeta

tea sa.

Rezultă întemeierea Carmelului din Saint-Rémy în 1974. Aici Maica Elisabeta își va scrie amintirile din China care vor fi publicate după moartea sa.

Ea "adoarme în lumină", după propriile sale cuvinte la 15 iunie 1996, lăsând prin viața sa un mesaj de credință, de speranță și de iubire.


© Monastère Saint-Élie