Erzsébet Anya
Remiremontban egy mélyen hívő keresztény családban született 1903. november 18-án Marie Russel, a négy gyermek közül a legidősebb.
Nancyban 1926. július 16-án lép a kármelbe, ahol 1927. január 20-án öltözik be. Ekkor kapja nevét: a Szentháromságról nevezett Mária Erzsébet, majd 1928. június 7-én ideiglenes, három évvel később pedig örök fogadalmat tesz.
1933. október 4-én megnyílnak a kármel kapui, hogy Csung King püspökének hívására válaszoljon. Ő lesz 1948-tól 1952-ig a Csung King-i kármel perjelnője.
A Kínában, lotaringiai szülőföldjétől egészen különböző kulturális közegben nagy szellemi nyitottsággal való élet az ökumenizmus és a vallásközti párbeszéd úttörőjévé teszi őt.
A kinai forradalom miatt az országból kiutasítva visszatér Nancyba a kármelbe, melynek 1952-1973 között perjelnője. A II. Vatikáni Zsinat 1964-ben megjelent ökumenizmusról szóló dekrétuma merészséget ad neki vágya valóra váltására, hogy az Egységért dolgozzon egy olyan kármel alapításával, mely az Egységért való imára szenteli magát, azért, hogy a világ higgyen.
Csatlakozik a Nogent-sur-Marne-ban már egy éve együtt élő három Nancy-i nővérhez, akik ezen kármel alapítását készítik elő. Megérzése alapján ez a monostor bizánci rítusú lesz, hogy csatlakozzanak az Ortodoxia szívéhez, imában és lelkiségben.
A Saint Rémy-i monostor alapítására 1974-ben kerül sor. Itt írja meg kínai emlékeit, melyeket halála után adnak ki.
Saját szavai szerint elnyugodott a Fényben, 1996 június 15-én, életével a hit, remény és szeretet tanúságát hagyva hátra.
© Monastčre Saint-Élie